Składniki na ciasto 3 sztuki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • Niecałe pół szklanki wody 
  • Szczypta soli 

Przygotowania:

Na stolinicę wysypujemy mąkę i formujemy górkę z zagłębieniem na środku. Wlewamy odrobinę wody i zaczynamy ugniatać. Wodę dolweamy stopniowo tak aby powstało ciasto które będzie miękkie, ale nie będzie przykleiać się do dłoni. Dodajemy sól. Kiedy ciasto jest już wyrobione dzielimy na 3 części i formujemy z nich kule, a następnie wałkujemy każdą z nich na jak najcieńsze placki. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek nabierze kolorów.


Składkini na farsz 3 porcje:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 200 g piersi z kurczaka 
  • 300 g szpinaku, najlepiej świeżego 
  • 3 małe pomidory
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1 kubek jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżeczki koperku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • Szczypta soli 
  • Szczypta pieprzu kolorowego 

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy i podsmażamy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Dodajemy szpinak i chwilę dusimy, aż zmięknie. Sos przygotowujemy w następujący sposób: jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy placek smarujemy sosem, a następnie nakładamy farsz i plasterki pomidora. Tortillę zawijamy do środka i na boki.