Składniki:

  • 4 jajka 
  • 3 łyżeczki szczypiorku
  • 2 łyżeczki płatków migdałowych 
  • Pół puszki groszku zielonego 
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 8 liści sałaty rzymskiej 
  • 2 marchewki 
  • 2 kubki jogurty naturalnego 
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli 
  • Łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na 8 części lub według uznania. Sałatę rwiemy na kawałki, a rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Jogurt mieszamy z przyprawami, szczypiorkiem, i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę mieszamy z marchewką i groszkiem. Dno naczynia wykładamy sałatą, następnie kładziemy mieszankę rzodkiewki, marchewki i groszku, układamy jajka. Gotową sałatkę polewamy sosem i obsypujemy uprażonymi migdałami.