Składniki:

350g szpinaku mrożonego
3 duże jaja
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
200g łososia wędzonego
200g serka chrzanowego
2 łyżki koperku

Przygotowanie:

Podsmażamy czosnek, następnie dodajemy szpinak i dusimy aż woda całkowiecie odparuje, odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka roztrzepujemy z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dodajemy wystudzony szpinak. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą szpinakowom. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez około 20 min. Szpinakowe ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Po wystudzeniu smarujemy ciasto serkiem, na wierzchu posypujemy koperkiem i układamy łososia. Zawijamy ciasno i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki rolsy kroimy w dowolny rozmiar.