Składniki:

  • 1 ząbek czosnku 4 g (5 kcal)
  • Drożdże 0.20 g (0,2 g) 
  • 6 łyżek mąki żytnij 70 g (223 kcal)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 10g (88 kcal)
  • 5 oliwek 15 g (17 kcal)
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 21 g (19 kcal)
  • Przyprawa bazylia 1 g  2 kcal
  • Przyprawa kurkuma 1 g  3 kcal
  • 1 garść rukoli 20 g (3 kcal)
  • Ser mozzarella półtłusty 40 g  (110 kcal)
  • Szczypta soli 
  • 2 plasterki szynki z indyka 20 g (27 kcal)
  • Pół szklanki wody 


Przepis:

Do miski dodajemy mąkę, drożdże, wodę, sól i 1/2 łyżki oleju, a następnie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnie i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewracamy na drugą stronę i smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem. Układamy szynkę, oliwki oraz posypujemy serem i przyprawami. Przykrywamy patelnie i czekamy aż ser się roztopi, na gotową pizzę kładziemy rukolę.