Spirulina charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka, bo aż około 70%. Białko stanowi budulec w naszym organizmie i kiedy nie dostarczamy go w odpowiedniej ilośći nie tylko znacząco osłabiamy nasze komórki, ale również osłabiamy nasz system odpornościowy.

Spirulina jest również bogata w witaminę B12 oraz prowitaminę A. Witamina A ma istotny udział w rozwoju układu odpornościowego, oraz odgrywa istotną rolę regulacyjną w odpowiedzi immunologicznej.

Dodatkowo jest cennym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, potasu i cynku.

Spirulina wykazuje zdolności hamowania powielania się wirusów na wczesnym etapie zakażenia.

Bibliografia:

Khan Z, Bhadouria P, Bisen PS. Nutritional and therapeutic potential of Spirulina. Curr Pharm Biotechnol. 2005 Oct;6(5):373-9. doi: 10.2174/138920105774370607. PMID: 16248810.
Chen, YH., Chang, GK., Kuo, SM. et al. Well-tolerated Spirulina extract inhibits influenza virus replication and reduces virus-induced mortality. Sci Rep 6, 24253 (2016).
Karkos, P D et al. “Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2011 (2011): 531053. doi:10.1093/ecam/nen058