Składniki:

  • 200 g twarogu sernikowego
  • pół szklanki cukru
  • 280 g mąki + trochę do podsypania
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 65 g miękkiego masła 
  • cukier puder do posypania 

 

Przepis

Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, twaróg, miękkie masło, cukier i jajka, a następnie zagniatamy na jednolitą masę. Przygotowane ciasto należy rozwałkować na placek grubości 5 mm. Za pomocą okrągłej szklanki i kieliszka wyciąć oponki - powtarzać do wykorzystania całej masy. Na papierze do pieczenia układamy wykrojone oponki (dla walorów estetycznych warto posmarować odrobiną białka jajka). Pieczemy przez 20 min w 180 stopniach z termoobiegiem. Schłodzone oponki posypać cukrem pudrem.