Składniki -  z podanych składników uzyskamy około 50 rogalików

  • Drożdże suche 10 g 
  • Mąka pszenna tortowa 560 g 
  • Mleko 300 ml 
  • 2 jajka
  • Roztopione masło 80 g 
  • Ksylitol 100 g 
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem


Składniki na nadzienie

  • Twaróg półtłusty 400 g 
  • 2 żółtka
  • 4 – 5 łyżek ksylitolu z waniliowym ekstraktem

Przygotowanie:

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, następnie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy (pod koniec dodajemy rozpuszczone masło) tak by ciasto było miękkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski z niewielką ilością mąki i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Kiedy ciasto już wyrośnie lekko je zagniatamy i dzielimy na 4 części. Każdą z części dokładnie rozwałkowujemy na długie prostokąty o bokach około 18 x 35 cm. Ostrym nożem wycinamy trójkąty. Przy dłuższym boku trójkącika nakładamy 1 łyżeczkę przygotowanego wcześniej nadzienia. Następnie zawijamy rogaliki - od podstawy z nadzieniem w kierunku wierzchołka. Zawinięty rogaliki układamy na blaszce wierzchołkami do dołu (zabezpieczy to nasze rogaliki przed rozejściem się). Staramy się, aby rogaliki były w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut - rogaliki podwoją objętość). Po tym czasie smarujemy rogaliki z wierzchu mieszanką jajka z mlekiem i pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 15 minut - do złotego koloru.