Należy pamiętać o odpowiednim spożyciu białka w diecie, ponieważ dieta, która jest uboga w ten składnik może znacząco osłabić produkcję oraz aktywność komórek odpornościowych i przeciwciał. Niedostateczne spożycie białka może prowadzić do upośledzenia funkcji odpornościowych, spowolnionego powrotu do zdrowia po chorobie. Badania pokazały, że dieta uboga w białko powodowała znacznie cięższy przebieg choroby oraz większą śmiertelność wywołaną wirusami.

Niektóre rodzaje białek np.: białko serwatkowe, zawierają m.in., pojedyncze białka — laktoferynę i immunoglobuliny, które wzmacniają odporność organizmu.

W obecnym czasie kiedy dalej walczymy z pandemią Covid-19, osobą z pozytywnym wynikiem zaleca się spożywanie białka na poziomie 1,5 - 2 g na kg masy ciała dziennie.

Wiele osób zwłaszcza starszych nie dostarcza wystarczającej ilości białka, przez co ich organizm jest dużo podatniejszy na zachorowania.

Jakie są najlepsze źródła białka:
białko serwatkowe — gotowe produkty do nabycia w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach z suplementami,
mleko,
jaja,
sery,
ryby,
soja,
jogurty,
orzechy,
nasiona.

Bibliografia:

Daly JM, Reynolds J, Sigal RK, Shou J, Liberman MD. Effect of dietary protein and amino acids on immune function. Crit Care Med. 1990 Feb;18(2 Suppl):S86-93. PMID: 2105184.
Taylor AK, Cao W, Vora KP, De La Cruz J, Shieh WJ, Zaki SR, Katz JM, Sambhara S, Gangappa S. Protein energy malnutrition decreases immunity and increases susceptibility to influenza infection in mice. J Infect Dis. 2013 Feb 1;207(3):501-10. doi: 10.1093/infdis/jis527. Epub 2012 Sep 4. PMID: 22949306.
Castaneda C, Charnley JM, Evans WJ, Crim MC. Elderly women accommodate to a low-protein diet with losses of body cell mass, muscle function, and immune response. Am J Clin Nutr. 1995 Jul;62(1):30-9. doi: 10.1093/ajcn/62.1.30. PMID: 7598064.
Roth E, Spittler A, Oehler R. Glutamin: Wirkungen auf das Immunsystem, auf Eiweisshaushalt und Darmfunktionen [Glutamine: effects on the immune system, protein balance and intestinal functions]. Wien Klin Wochenschr. 1996;108(21):669-76. German. PMID: 9045524.
Stachowska, Ewa et al. “Nutritional Support in Coronavirus 2019 Disease.” Medicina (Kaunas, Lithuania) vol. 56,6 289. 12 Jun. 2020, doi:10.3390/medicina56060289
Karacabey, Kursad. (2012). The Effect of Nutritional Elements on the Immune System.