Składniki: 

  • Pół szklanki (około 120 g) bulionu warzywnego (8 kcal)
  • 2 kromki (60 g) chleba żytniego razowego (128 kcal)
  • 1/3 sztuki (250 g) młodej kapusty (73 kcal)
  • 2 łyżki (8 g) koperku (2 kcal)
  • 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek (88 kcal)
  • 1 łyżka (15 g) przecieru pomidorowego (14 kcal)
  • 1 łyżeczka (3 g) przypraw: kmin mielony, liść laurowy, ziele angielskie (11 kcal)
  • 3 łyżki (45 g) soczewicy nasiona (147 kcal)

Przepis:

Umytą kapustę szatkujemy. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajmy kapustę. Dolewamy bulion, dodajemy soczewicę, doprawiamy solą, pieprzem oraz resztą przypraw i dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy, zagotować. Po zagotowaniu gotujemy pod przykryciem 15-20 min, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy posiekany koperek.


Kapustę umyć i poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę i dodać kapustę oraz obraną i wymieszać. Wlać bulion, dodać soczewicę, doprawić solą, pieprzem, dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, w międzyczasie 1-2 razy zamieszać. Dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować.