Składniki:

  • 0,7L bulionu
  • 1 duży por
  • 2 średnie cebule
  • 2 ziemniaki
  • 2 puszki ciecierzycy 
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane 
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 200 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy pokrojonego  półksiężyce pora oraz obrane pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy około 5 minut. Całość dodajemy do gorącego bulionu, wrzucamy cieciorkę (wraz z zalewą z puszki). Gotujemy około 20 minunt aż ziemniaki zmiękną. Dolewamy mleko kokosowe oraz śmietankę. Całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i przeprzem. Na wierzchu można posypać siemieniem lnianym.