Wiemy doskonale, że jak pizza to zazwyczaj ze słodką colą, a jak wizyta u dziadków to gorzka kawa ze słodkim ciastem.

Czemu nasz organizm upodobał sobie takie połączenia?

Jeżeli produkty w jednym dniu są do siebie zbliżone smakowo, to w naszym mózgu dochodzi do „zmęczenia” neuronów, przez co jedzenie przestaje nas cieszyć, a zaczyna zniechęcać a czasami nawet mdlić 

Co w przypadku kiedy mieszamy różne smaki?
Wtedy przyjemność z jedzenia może trwać znacznie dłużej, ponieważ odczuwanie smaków rozłoży się na różne obszary w mózgu a jedzenie po prostu będzie nam sprawiać przyjemność 

Niestety ma to też swoje minusy. Przeciwstawne łączenie smaków powoduje, że jesteśmy w stanie zjeść znacznie więcej kalorii niż powinniśmy, dlatego należy mieć to na uwadze.
No ale jak połączyć pizze z sokiem pomidorowym 

A Wy jakie połączenia smakowe lubicie??