Brokuł - 60 g
Cząber mielony - 1 szczypta
Kolendra mielona - 1 szczypta
Olej rzepakowy - 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony - 1 szczypta
Płatki owsiane - 4 łyżki                                                                                                                                          Soczewica czerwona nasiona - 1/4 szklanki
Sól - 1 szczypta

Sos pomidorowy
Cebula – 0,5 małej sztuki
Czosnek - 1 ząbek
Olej rzepakowy - 1 łyżeczka
Przecier pomidorowy (passata) – 0,5 szklanki
Przyprawa oregano - 1 szczypta

Przygotowanie sosu:
Na patelni rozgrzej olej. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na patelni. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz oregano. Całość podgrzewaj przez około 5 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Przygotowanie klopsików
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Brokuły ugotuj w wodzie lub na parze. Soczewicę ugotuj na sypko (do gotującej się wody wsyp soczewicę i gotuj na małym ogniu około 10 minut). Ugotowane brokuły, soczewicę, wrzuć  do miski i dodaj olej oraz przyprawy, a następnie zmiksuj na gładką masę. Dodaj płatki owsiane i odstaw na 15-20 minut, aby wchłonęły nadmiar wody. Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy kulki i ułóż na blasze. Klopsiki należy piec aż się zarumienią (15-20 minut). Gotowe klopsiki polej przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.