Składniki:
Filet z indyka 600g 2 sztuki
Oliwa z oliwek 20g 2 łyżki
Sól 2g 1 szczypta
Pieprz czarny mielony 2g 1 szczypta
Tymianek 3g 1 łyżeczka
Majeranek 3g 1 łyżeczka
Estragon 3g 1 łyżeczka
Wino białe, wytrawne 40g 4 łyżki
Masło 50g 1/4 kostki

Sposób przygotowania:
Oliwę wymieszaj z przyprawami. Umyj filet z indyka, osusz i natrzyj przygotowaną marynatą. Następnie odstaw na godzinę do lodówki. Przełóż mięso do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Masło pokrój w paski i obłóż nim mięso, opcjonalnie można też polać mięso winem. Pieczeń piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Co jakiś czas podlewaj indyka powstałym sosem.