Składniki:

  • 120 g Filet z dorsza
  • 1 Liść laurowy
  • 1 Marchew około 50 g
  • 1 łyżka Oliwy z oliwek
  • 20 g Pietruszki-korzeń
  • 1 łyżeczka Przecieru pomidorowego
  • 1,5 g Tymianek
  • 60 g Selera korzeniowego
  • 1 łyżka Soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Rybę myjemy, a następnie suszymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy rybę odrobiną soli, pieprzu i tymianku. Rybę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni. Warzywa myjemy i obieramy, następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach. Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy warzywa. Podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy liść laurowy i dusimy do miękkości około 15 minut. Na koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz. Gotowym sosem zalewamy rybę i odstawiamy do ostygnięcia.