SKŁADNIKI
 

  • Mąka pszenna - 2 szklanki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 0,5 łyżeczki cukry wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 g kwaśnej i gęstej śmietany
  • Olej lub smalec do smażenia
  • Cukier puder do posypania chruścików

 

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy tłuszcz w garnku z grubym dnem. Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy dołek w środku, dodajemy sól oraz cukier. Kolejno dodajemy żółtka i spirytus. Wszystkie składniki lekko mieszamy i dodajemy śmietanę. Ciasto wyrabiamy rękami, aż otrzymamy gęstą i jednolitą konsystencję. Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 2 mm i wykrawamy paski o wymiarach około 3 × 10 cm. Paski nacinamy w środkowej części (wzdłuż), a następnie przewijamy jedną część przez nacięcie. Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu, aż się zarumienią. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.