Składniki:

 

  • marchew 500 g
  • płatki owsiane lub mąka owsiana 100 g
  • 5 jajek
  • 20 g miodu
  • 50 g orzechów
  • 30 g rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli



Marchew obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Płatki owsiane blendujemy na mąkę lub możemy użyć gotowej mąki owsianej. Białka oddzielamy od żółtek. Mieszamy marchew, mąkę, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki i po 1 łyżeczce proszku do pieczenia oraz przyprawy do piernika. Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszając. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy naszą masę, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopnie na około 60 minut.