Składniki:

150 g kiszonej kapusty
2 sztuki udka z kurczaka bez skóry (ok. 170 g)
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju rzepakowego
Pół łyżeczki oregano
1 pomarańcz (ok. 200 g)
2 średnie ziemniaki (ok. 200 g)

Przepis:

Udko umieścić w misce i dodać sok z połówki pomarańczy i wymieszać i odstawić do zamarynowania na około 3 godziny. Kapustę kiszoną opłukać, odcisnąć i wymieszać z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz miodem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy cząstki z drugiej połówki pomarańczy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Udko wyciągamy z soku pomarańczowego, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy. Udka obsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do naczynia z kapustą. Pieczemy bez przykrycia przez około 50 min.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.