Powinniśmy pamiętać o odpowiednim spożyciu cynku w diecie, gdyż podobnie jak żelazo jest najbardziej rozpowszechnionym minerałem śladowym w organizmie. Jest kluczowy dla rozwoju, funkcjonowania oraz utrzymania silnego układu odpornościowego.


Niedobór cynku może prowadzić do znacznego osłabienia naszej odporności, jak i wydłużyć czas potrzebny, aby nasz organizm uporał się z przeziębieniami.


Odpowiednie spożycie cynku może znacząco zmniejszyć ryzyko infekcji, zwłaszcza u osób starszych.

 

  • Najlepszymi źródłami cynku są:
  • Czerwone mięsa
  • Drób
  • Orzechy i nasiona
  • Kiełki pszenicy
  • Produkty mleczne
  • Jaja
  • Dziki ryż
  • Ryby morskie i owoce morza
  • Rośliny strączkowe. 



Bibliografia:

Wessels, Inga et al. “Zinc as a Gatekeeper of Immune Function.” Nutrients vol. 9,12 1286. 25 Nov. 2017, doi:10.3390/nu9121286
Prasad, Ananda S. “Zinc in human health: effect of zinc on immune cells.” Molecular medicine (Cambridge, Mass.) vol. 14,5-6 (2008): 353-7. doi:10.2119/2008-00033.Prasad
Lim, Karen H C et al. “Iron and zinc nutrition in the economically-developed world: a review.” Nutrients vol. 5,8 3184-211. 13 Aug. 2013, doi:10.3390/nu5083184
Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage.
JRSM Open. 2017 May 2;8(5):2054270417694291. doi: 10.1177/2054270417694291. PMID: 28515951; PMCID: PMC5418896.