Składniki:

  • 800 g sera twarogowego półtłustego
  • 5 łyżek soku pomarańczowego
  • 15 g skórki z pomarańczy
  • 100 g Erytrolu/ksylitolu
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 żółtka jaj
  • 10 białek jaj
  • wanilia
  • Szczypta soli


Składniki na masę czekoladową:

  • 80 g – 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki miodu
  • Mleko


Sposób przygotowania:
Papierem do pieczenia wykładamy blachę o średnicy ok. 25 cm. Do miski wrzucamy twaróg, żółtka, sok, skórkę pomarańczy, wanilię oraz słodzik i dokładnie miksujemy. Dodajemy mąkę kukurydzianą i ponownie miksujemy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno dodając szczyptę soli. ¼ masy białkowej dodajemy do masy serowej i energiczne mieszamy, aby trochę rozluźnić twaróg. Dodajemy resztę ubitego białka i delikatnie mieszamy. Masę serową przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Przygotowanie masy czekoladowej:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka. Masę wylewamy na wierzch ciasta.