Placki ziemniaczane

  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 jajko
  • pół łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 5 łyżeczek posiekanej pietruszki
  • 5 małych ziemniaków


Sos tzatziki

  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół kubka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka koperku
  • pół łyżeczki octu winnego
  • 1 mały ogórek
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

  • 50 g łososia wędzonego


Przepis:


Umyte ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie odcisnąć nadmiar soku. Cebule trzemy na tarce i dodajemy do ziemniaków i ponownie odciskamy nadmiar soku.
Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę, olej i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę nakładamy na blachę formując placki o grubości ok. 0,5 cm. Pieczmy 25 min w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Na upieczony placek nakładamy sos i plaster łososia.

Sos


Ogórka obieramy ze skóry ikroimy wzdłuż na ćwiartki a następnie usuwamy pestki. Następnie drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składnik i dokładnie mieszamy.