Składniki:

  • Dynia najlepiej Hokkaido 0,5 kg
  • Ziemniaki 250 g
  • Masło 20 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • Mleko kokosowe 50 g


Z dyni należy usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę.

W garnku na maśle musimy zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą i dodajemy kurkumę i imbir. Smażymy mieszając przez około 5 min.

Do garnka wlewamy gorącym bulion, przykrywamy i zostawajmy do zagotowania. Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy przez 10 min.

Następnie dodajemy pomidory z puszki i miksujemy w blenderze z dodatkiem mleka.


Dodatkowo możemy posypać pestkami dyni i płatkami chili.